Nederland is groot in land- en tuinbouw, zowel voor voedselproductie als sierteelt. Veel gewassen bevatten ook stoffen die potentieel een medicinale of antimicrobiele werking hebben. Het onderzoek richt zich zowel op de identificatie van deze stoffen, hun effect en de mogelijkheden om (reststromen van) gewassen in te zetten om producten van deze inhoudsstoffen te maken. Lectoren zetten zich zo in om onze omgeving gezond te houden voor planten, dieren en mensen.
Wij ontdekken samen het onbenut potentieel van planten
Jaarlijks wordt er veel restafval van gewassen weggegooid. Lectoraten werken samen om uit dit restafval nuttige stoffen te halen, want veel gewassen bevatten stoffen die potentie en een (bio)medische toepassing hebben. Zo wordt pigment uit bloemen geïsoleerd, waarvan gedacht wordt dat deze een bacteriegroei remmende werking heeft. Dit is nuttig voor de ontwikkeling van nieuwe antibiotica.
Het ene lectoraat kijkt naar het DNA, de genetische samenstelling van de plant, en het andere lectoraat naar belangrijke en bruikbare stoffen die gemaakt worden van het DNA. Door gebruik te maken van elkaars technieken en expertise ontdekken zij samen veel meer. Ook wordt niet alleen naar de plant zelf gekeken, maar kan door technieken te bundelen ook het milieu gemeten en gemonitord worden.