Video Lectorenplatform Applied Science: Wij ontdekken samen het onbenut potentieel van planten

Het Lectorenplatform Applied Science verbindt lectoren met natuurwetenschappelijke expertise en realiseert samen met het werkveld technologische innovaties. Het lectorenplatform werkt binnen de thema’s gezondheid, voedsel en gewassen, en duurzaamheid. Om te laten zien hoe het lectorenplatform werkt en waar de lectoren mee bezig zijn maken we een video van elk van de drie thema’s. De tweede video is nu klaar en gepubliceerd!

Voedsel en gewassen
Jaarlijks wordt er veel restafval van gewassen weggegooid. Lectoraten werken samen om uit dit restafval nuttige stoffen te halen, want veel gewassen bevatten stoffen die potentie en een (bio)medische toepassing hebben. Zo wordt pigment uit bloemen geïsoleerd, waarvan gedacht wordt dat deze een bacteriegroei remmende werking heeft. Dit is nuttig voor de ontwikkeling van nieuwe antibiotica.

Het ene lectoraat kijkt naar het DNA, de genetische samenstelling van de plant, en het andere lectoraat naar belangrijke en bruikbare stoffen die gemaakt worden van het DNA. Door gebruik te maken van elkaars technieken en expertise ontdekken zij samen veel meer. Ook wordt niet alleen naar de plant zelf gekeken, maar kan door technieken te bundelen ook het milieu gemeten en gemonitord worden.