Samen sterk voor veilig labonderwijs

Hoe werk je veilig op het lab in coronatijd? Deze vraag stond afgelopen dinsdag centraal tijdens de eerste online bijeenkomst van veiligheidsfunctionarissen van de Applied Science opleidingen.

DAS bracht de collega’s van alle hogescholen binnen het domein bij elkaar om uitwisseling mogelijk te maken over de uitdagingen die de coronamaatregelen met zich meebrengen om op school praktijkonderwijs aan te bieden met inachtneming van de RIVM-richtlijnen. Een aantal hogescholen dat half juni is begonnen met practica deelde hun eerste ervaringen. Deze open communicatie leidde tot veel bereidheid om onderling protocollen, foto’s van labsituaties en andere benodigde documentatie met elkaar te delen. Om dit mogelijk te maken richt DAS een online community in speciaal voor veiligheidsfunctionarissen.

Ook thema’s zoals het meten van blootstelling aan gevaarlijke stoffen en keuzes voor gebruik van chemicaliën kwamen aan bod. En thema’s met een meer menselijke kant, zoals hoe zorg je voor het gevoel van veiligheid en hoe creëer je een ‘safety culture’? De behoefte aan uitwisseling over veiligheid rondom het labonderwijs is groot. DAS organiseert dan ook dit najaar nog een bijeenkomst.

Meer weten? Neem dan contact op met Lisette van der Beek, lvanderbeek@appliedscience.nl.