Roy Blom (Zuyd Hogeschool) wint KNCV Gouden Spatel

Roy Blom heeft de KNCV Gouden Spatel voor het beste hbo-afstudeerverslag 2023 gewonnen. Zijn verslag, Extending the Scope of Peptiligase, is geschreven binnen het kader van zijn hbo-opleiding Applied Science, Chemistry aan de Zuyd Hogeschool. De jury was onder de indruk van het nieau van het verslag, de kwaliteit van de resultaten en daaraan verbonden conclusies.

Het verslag is het resultaat van een stage bij EnzyTag BV, waar Roy zich heeft beziggehouden met het opzetten van de synthese van farmaceutisch relevante peptide macrocycles middels peptiligase met sidechain-to-tail cyclization en de toepassing hiervoor op cyclische lipodepsipeptides. De andere twee prijzen zijn toegekend aan Jennifer Monteiro Fortes (Hogeschool Utrecht) en Layla Rahiem (Avans Hogeschool). Lees hier meer over het onderzoek van Roy.

De KNCV reikt sinds 1982 jaarlijks de Gouden Spatel uit voor het beste afstudeerverslag in het chemische/life sciences-vakgebied in het hbo. De winnaar ontvangt een geldbedrag van €1000,-. Bij voldoende inzendingen van hoge kwaliteit worden twee tweede prijzen van € 250,- uitgereikt.