Afscheid Marjolein Wijnker

Na ruim negen jaar bij DAS te werken, neemt Marjolein Wijnker afscheid van DAS. In 2014 begon Marjolein als junior beleidsadviseur op het bureau van Stichting DAS. In de loop der tijd zijn haar werkzaamheden en verantwoordelijkheden aangevuld. De afgelopen jaren werkte Marjolein als senior beleidsadviseur en was zij voor velen ‘een rots in de branding’.

Afscheid Marjolein Wijnker

Er verandert een hoop in tien jaar tijd!
Marjolein is bioloog met een specialisatie in wetenschapscommunicatie en -educatie. In de jaren dat ze bij DAS werkte is er een hoop veranderd. Kort nadat zij bij DAS begon trouwde Marjolein met haar man Gilles. Ze verhuisden van Utrecht naar het mooie Gouda, waar zij nog steeds wonen. Ze breidden hun gezin uit met hun zoon in 2016 en dochter in 2018.

“Net als in mijn persoonlijke leven is er in het hbo en binnen DAS veel veranderd in tien jaar. Mijn beeld van DAS is daarin meegegroeid, maar ik vind het nog steeds een leuke en bijzondere plek om te werken.”

Bijzondere plek om te werken
Voordat Marjolein bij DAS kwam werken kende zij DAS niet. Ze realiseerde zich echter snel dat het een leuke en bijzondere plek is om te werken. Marjolein heeft in alle jaren veel bereikt en meegemaakt bij DAS. Op de vraag waar zij het meest trots op is dat ze bereikt heeft antwoordt ze: “Het is lastig om één ding te noemen. Zoveel dingen heb ik ook samen met anderen gerealiseerd. Ik ben er trots op dat we van ons lectorennetwerk een Lectorenplatform hebben weten te maken, waarin nu steeds meer samenwerking wordt gezocht én gevonden. Ook ben ik trots op de nieuwe digitale profielbeschrijving die dit najaar is gepresenteerd. Ik liep al langer met het idee rond, maar mijn collega Morgan heeft dit volledig uitgewerkt en gerealiseerd. Zo leuk dat ik het eindresultaat nog mocht meemaken!

Marjolein ervaart de DAS-gemeenschap echt als een grote groep collega’s. Al die jaren heeft zij enorm prettig samengewerkt met de mensen van het bestuur, werkgroepen en landelijke overleggen. Zij gaat de mensen binnen DAS en haar collega’s op het bureau dan ook het meest missen. Daarentegen gaat Marjolein niet de taken die op het bureau voor de grap ‘kantoortje spelen’ genoemd werden missen: “In een kleine organisatie als DAS zijn er relatief veel administratieve taken die wij zelf moeten regelen. Ik hou me liever bezig met de inhoud!

Favoriete DAS-moment
In 2021 was de DAS-Conferentie volledig online vanwege de coronabeperkingen. Hoewel Marjolein haar hand niet meer omdraaide voor een gewone DAS-Conferentie was dit andere koek. Deelnemers komen vooral naar de conferentie om elkaar te ontmoeten, dus het was spannend of dit net zo interessant voor hen zou zijn. Op de dag zelf voelde het bijna alsof ze een tv-productie draaiden en Marjolein de regisseur was. De dag was geslaagd en er waren zelfs ruim honderd deelnemers meer dan op een conferentie op locatie! Het was een heel bijzondere ervaring voor Marjolein.

DAS is een uniek samenwerkingsverband waarin mensen durven te delen en van elkaar leren om hun eigen onderwijs of onderzoek telkens beter te maken. Het geheel is meer dan de som der delen.”

Niet weg bij het hbo
Marjolein verlaat het hbo echter niet. Bij de Haagse Hogeschool gaat Marjolein aan de slag als beleidsmedewerker kwaliteitszorg bij de techniekfaculteit. Ze kijkt ernaar uit midden in de dynamiek van een hogeschool te werken en een actieve rol te hebben bij de kwaliteitszorgvraagstukken van diverse opleidingen.

Rots in de branding
DAS bedankt Marjolein voor alle fijne samenwerkingsjaren. Marjolein wordt regelmatig omschreven als ‘rots in de branding’ en zal gemist worden. “Marjolein heeft ons draaiende gehouden. Het vertrouwen dat wij in haar hadden heeft Marjolein meer dan waargemaakt, dus daarvoor zeer veel dank. DAS wenst Marjolein veel goeds bij de Haagse Hogeschool”, aldus Patrick Cramers (DAS voorzitter).

Aan alle DAS-leden wil Marjolein graag kwijt: “Bedankt dat ik met jullie mocht samenwerken en van jullie mocht leren. Het ga jullie goed, wie weet tot ziens!