Hoe zit het nu precies met auteursrechten? Wat mag ik nu wel delen en wat niet? En wat zijn nu de afspraken binnen mijn hogeschool?

Webinar ‘Delen open leermaterialen en auteursrechten

De DAS Community Open Leermaterialen is bedoeld voor DAS-docenten om leermateriaal met elkaar te delen. De eerste docenten hebben materiaal al geplaatst. Maar hoe zit dat nu precies met de auteursrechten? Anne-Fleur Filemon, docent-onderzoeker Recht bij Hogeschool Leiden, vertelde ons hier meer over in haar webinar.

Bekijk de webinar

Auteursrechten-informatiepunt

Heb je vragen wat binnen de hogeschool de voorwaarden zijn voor het delen van onderwijsmateriaal? Neem dan contact op met auteursrechten-informatiepunt (AIP) van jouw hogeschool.

Naar actuele lijst met contactpersonen per hogeschool

Creative Commons licenties

Met een Creative Commons-licentie behoud je al je rechten, maar geef je aan anderen toestemming om je werk te verspreiden, met anderen te delen of bij sommige licenties ook om het werk te bewerken. Het aanbieden van je werk onder een Creative Commons-licentie betekent niet dat je je auteursrechten opgeeft. Zonder een Creative Commons-licentie zou iedereen expliciet toestemming aan je moeten vragen voor elk gebruik van je werk. Met een Creative Commons-licentie kan je in een keer aan iedereen duidelijk maken onder welke voorwaarden ze je werk mogen gebruiken zonder dat er telkens toestemming nodig is. Er zijn in totaal zes Creative Commons licenties:

cc-by              Naamsvermelding
cc-by-sa         Naamsvermelding-GelijkDelen
cc-by-nc-sa    Naamsvermelding-NietCommercieel
cc-by-nc-sa    Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen
cc-by-nd         Naamsvermelding-GeenAfgeleideWerken
cc-by-nc-nd    Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken

Voor de precieze betekenis verwijzen we je naar de site Creative Commons Nederland.